Kärsin vuosia järkyttävistä niskahartiaseudun jännityksistä ennen kuin löysin ratkaisun.

Uncategorized Apr 27, 2020

Olen Hilja, yksilö- ja ravintovalmentaja, fasciakäsittelyihin erikoistunut koulutettu hieroja, hierojaopiskelijoiden ohjaaja sekä joogaohjaajaopiskelija. Olen ohjannut erilaisia ryhmäliikuntatunteja vuodesta 2008 lähtien. Ohjauskokemusta on karttunut mm. joogan, kehonhuollon, venyttelyn, tanssituntien ja erilaisien lihaskuntotuntien puolelta.

Etsin vuosien ajan ratkaisuja niskahartiaseudun ongelmiin tuloksetta. Hartianseudun jännityksiä purettiin mm. hieronnan, kiropraktian ja fysioterapian avulla. Yleisin hierottava alue onkin juurikin tuo niskahartiaseutu.

Tunnen erittäin osaavia ammatinharjoittajia hieronnan ja fysioterapian puolelta ja apua lihasjännityksiin olenkin saanut kollegoiltani, mutta vain hetkeksi. Hetkellinen helpotus ei itselleni riittänyt vaan halusin löytää pysyvämmän ja pitkäkestoisemman ratkaisun hartiaseudunongelmiini.

Olen myös kokeillut erilaisia joogatyylejä aina Yin-joogasta ilmajoogaan asti. Ohjaajakoulutuksen alkuaikana tein joogaharjoituksia lähes päivittäin. Kiireisen yrittäjän ja pienten lasten äidin joogaharjoitus alkoi kuitenkin muuttumaan stressittömästä harjoituksesta stressaavaksi joogaharjoitukseksi pituutensa vuoksi. Niinpä lyhensin pitkiä 90min.-120min. joogaharjoituksia lyhyisiin 15min.-30min. mittaisiin harjoituksiin.

Joogaharjoituspituuden muuttamisen myötä ymmärsinkin, että harjoituksen pituus ei olekaan se ratkaiseva tekijä. Lukuisien harjoituskertojen pohjalta parhaimman hyödyn niskahartiaseudun ongelmiin sainkin nimenomaan näillä lyhyillä dynaamisilla harjoituksilla. Kun taas pitkät staattiset harjoitukset puolestaan pahensivat niskahartiaseudun ongelmia entisestään. Pitkissä staattisissa joogaharjoituksissa monesti ongelmana onkin se, että a) venytys/asana ei kohdistu venytettäviin lihaksiin tai jänteisiin tai b) venytys/asana aiheuttaa kipua, painetta tai venytystä niveltä ympyröiviin nivelkapseleisiin tai -siteisiin.

Ymmärsin toki koulutuksieni pohjalta, että pelkkä joogaharjoitus ei tule riitä, vaan keho kaipaa tukea. Tästä johtuen ajauduin bodybalance -ohjaajakoulutukseen, koska tiesin, että kyseinen konsepti sisältäisi kaipaamani pilates -osion. Koulutuksen jälkeen buukkasinkin heti tunnin ohjauskalenteriini. Päädyttiin siihen, että kalenteri täyttyi iltaohjauksista ja harjoitus tuotti enemmän stressiä kuin stressittömyyttä. Koska itse kuuluun näihin tyyppeihin, joille sopivat aamu- tai aamupäiväharjoitukset iltaharjoituksia paremmin. Liiallinen stressi onkin yksi pahimmista asioista, joka nakertaa kehon hyvinvointia pala palalta. Tästä tulen kirjoittamaan myöhemmin.

Erilaisia menetelmiä niskahartia seudun jännityksien purkamiseen siis oli, mutta miten näistä sitten saisi koottua itselleen järkevän paketin, joka olisi mahdollista ujuttaa kiireiseen arkeen? Selvää oli se, että harjoitukset tulisi olla lyhyitä ja ne tulisi sisältää kaikista edellä mainituista menetelmistä jotain komponentteja hyvässä suhteessa ja parastahan siinä olisi, jos kruununa kakulle harjoitus sisältäisi palan tanssia. Voin kertoa, että haastavaa, jopa minulle hyvinvointialan ammattilaiselle, jolla on yli kymmenen vuotta ohjaajakokemusta niin teorian että käytännön puolelta.

Kun aloin käymään säännöllisesti ammattitaitoisen ja pitkän linjan opettajan tiiviskursseilla tajusin, että olin löytänyt itselleni täydellisen kehonhuoltotunnin. Nämä kaikki asiat, mitä tunnilta hain olivat yhdessä kompaktissa paketissa. Tekniikkatunneissa yhdistyvät järkevällä tavalla kaikki edellä mainitsemani komponentit: jooga, pilates, fasciaharjoitteet ja tanssi.

Tekniikkatunnit koostuvat tarkoin mietityistä harjoitteista, joita Guillermo on työstänyt monien vuosien ajan omien oppiensa ja teorinsa pohjalta.

Tavoitteena on oppia tekemään liikkeet puhtaasti niin, että ne jäävät lukuisien toistojen myötä lihasmuistiin. Tällä pystytään takamaan se, että harjoittelu on nousujohteista ja kehittävää. Näillä kursseilla liikkeiden määrä ei ratkaise vaan se, että harjoitus opitaan tekemään säännöllisesti ja puhtain liikkein.

Lue lisää ja ilmoittaudu kurssille mukaan: https://www.liikejakeho.fi/tekniikkatunnit

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.