3 myyttiä venyttelystä!

Uncategorized May 06, 2020

3 myyttiä venyttelystä!

  1. Pitkät staattiset venytykset auttavat parhaiten lihaskireyksiin. Mitä pidempään olen venytysasennossa, sitä enemmän hyödyn!

Suurin osa meistä tienaa leipänsä istuviltaan. Tämä tarkoittaa sitä, että vietämme paljon aikaa liian yksipuolisissa staattisissa asennoissa. Kun pysytään pitkiä aikoja samassa asennossa, kudokset alkavat ”liimautumaan” toisiinsa ja keho jäykistyy. Vähitellen syntyy kiinnikkeitä ja erilaisia kehon kiputiloja.

Toistuvat päivittäiset työskentelyasennot tekevät kehostamme jäykän emmekä haasta liikkuvuuttamme tarpeeksi päivien aikana. Kehoamme ei ole luotu siihen, että istumme pitkään samalla paikalla vaan meidät on tarkoitettu liikkumaan ja haastamaan päivittäin kehoa monipuolisesti.

Istuviltaan työskennellessämme painumme kasaan ja kudokset lyhentyvät. Jos työpäiviä ei tauoteta riittävästi, alkaa keho mukautumaan istuma-asentoon. Takareiden ja lonkankoukistajien kireydet kääntävät lantiota virheasentoon, joka taas tuo ongelmia selän ja niskahartia seudun alueelle.

Keho kaipaa staattisien ja yksipuolisien asentojen rinnalle monipuolista koko kehoa kuormittavaa liikettä. Ei siis riitä, että päätetyöläiset venyttävät kireitä rintalihaksiaan pitkillä venytyksillä vaan huomiota on annettava myös kehon alempiin osiin alaraajoille ja lantion alueelle.

Dynaamisilla koko kehon harjoitteilla saadaan lihaksiin lisää pituutta ja harjoitteet auttavat ylläpitämään kehon liikkuvuutta paremmin kuin staattinen pitkään kestävä venyttely. Lisäksi dynaaminen liikkuvuusharjoittelu on staattista venyttelyä nopeampaa.

  1. Venytykset ovat tehokkaita ainoastaan silloin, kun teen sen ääriasennossa. Mitä pidemmälle pääse asennossa sitä tehokkaampi venytys on!

Venytyksen ei tulisi ikinä tuottaa kipua. Jos asento tuottaa kipua, teet todennäköisesti jotain vääriin. Lyhentyneessä lihaksessa lihaksen verenkierto ja aineenvaihdunta ovat heikentyneet. Yleensä ääriasentoihin mentäessä venytys ei kohdistus venytettäviin kudoksiin vaan venytys aiheuttaa kipua, painetta tai venytystä niveltä ympyröiviin nivelkapseleisiin tai siteisiin.   

  1. Pitkä 1,5h kestävä harjoitus yhden kerran viikossa riittää pitämään kehon toimintakykyisenä ja liikkuvana!

Ihmisen normaali työaika on 40h / viikko. Työaikaan kuuluvat tietysti lakisääteiset kahvi- ja ruokatauot. Moni istuu pitkiä jaksoja samalla paikalla ilman taukoja.

Työpäivän aikana saatetaan istua 6 tuntia työpisteen äärellä ja pahimmassa tapauksissa jopa tauoillakin istutaan. Kun lasketaan kokonaismäärä yhteen, nousee istuviltaan vietetty tuntimäärä päivittäin yli 30 tuntiin ja viikossa tämä tarkoittaa jo yli 150 tuntia.

Tähän en laskenut mukaan aikaa, mikä istutaan työpäivien jälkeen esimerkiksi kotisohvalla. Riittääkö siis yksi pitkä harjoitus purkamaan päivittäisiä yksipuolisia asentoja, oli se sitten kuntosaliharjoitus tai joku muu harjoitus? Ei riitä!

Jotta pystytään parhaiten estämään kiinnikkeiden syntyä, tulee staattista kuormitusta ehkäistä esimerkiksi dynaamisilla harjoitteilla riittävän useasti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että työpisteeltä kannattaa nousta ylös riittävän useasti ja tehdä muutaman liikkeen liikkuvuusharjoitteita työpäivien lomassa pitkin päivää. Päätetyöläisen kannattaa hankkia esimerkiksi keppi työpisteelle.

Pysytään liikkeessä!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.